Från Barnens Vasalopp till vinnare av Nordenskiöldsloppet

  • 29 sep 2024

image: Från Barnens Vasalopp till vinnare av Nordenskiöldsloppet

"Hur kan så många tycka att det här är en bra idé?" Den frågan ställde sig Linnéa Johansson där vid frukosten kl 03, ett par timmar före starten på det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet. I onsdags var hon tillbaka i moderklubben i Hackefors, där den perfekta avslutningen på träningskvällarna var mackorna och saften som alltid serverades av Veteranerna.

Onsdagkvällen bjöd på ett välbesökt evenemang då det svenska långloppsteamet Lager 157 Ski Team kom på besök. LSK:s Linnéa Johansson ingår i teamet sen 2021 då hon kom med i deras ungdomssatsning.

Ett 50-tal åkare, unga och något äldre, från de olika skidklubbarna i Östergötland fick ta del av tekniktips från både Linnéa och hennes tränare Anton Järnberg, så klart med ett speciellt fokus på stakning. För är det något som långloppsspecialisterna är bra på så är det ju förstås det. En och annan aha-upplevelse ledde de nya förklaringarna och övningarna till, det märktes på diskussionerna i skidgården efteråt. 

Linnéa berättar att hon numera tränar ca 1000h/år, vilket är lite mer än dubbelt så mycket som hon tränade under tiden på skidgymnasiet i Torsby. Då tänkte hon sig fortfarande en satsning på traditionell åkning och att ta sig till landslaget. Långlopp var inget som fanns på kartan. 

Men så efter studenten från skidgymnasiet fick hon höra talas om att Lager 157 skulle starta en ny ungdomssatsning. Och eftersom hon egentligen inte hade nånting annat för sig så sökte hon och kom med. Och ganska snart stod det klart att det finns en rejäl talang för att åka långt. Att dessutom få chansen att träna och åka lopp ihop med Sveriges genom tiderna största långloppsstjärna, Britta Johansson Norgren, bäddade för en bra start på en ny karriärväg. Hon fick lära sig om träning, kost och återhämtning som hon kommer ha med sig framöver.

Numera bor Linnéa i Falun där hon får bra träningsmöjligheter. Även om de flesta andra skidåkare däromkring är trad-åkare och bara hänger med henne de första 2-3h på passen och sen fortsätter hon lika länge till på egen hand. 90% av träningen består av lugn distansträning, oftast på rullskidor och i stort sett bara stakning. 10% är hårda intervallpass. En dag i veckan är det vilodag. Efter ett träningsläger kan hon ibland unna sig en extra vilodag.

På fem års sikt ska hon vinna Vasaloppet - det är det stora målet. På vägen fram dit ska hon vara stabil på topp 10 på tävlingarna och vara med och fajtas om den rosa ungdomsvästen i Ski Classics. 

Hur gick det då med det där 22 mil långa Nordenskiöldsloppet? Var det en bra idé? Jo, det var ju det... Linnéa vann loppet efter nästan 14h på skidor. På vägen blev det många chokladbollar och prinskorvar från den medföljande skoterföraren. "Det låter ju gott med en massa chokladbollar, men tro mig, det är det INTE!" utbrister Linnéa till den unga publikens något misstrogna skratt.

Efter loppet har hon lämnat tillbaka vandringspokalen till tävlingsorganisationen eftersom hon ju "aldrig mer!" skulle vilja åka loppet igen... men... Som alla Vasaloppsåkare vet så säger vi ju sånt varenda gång efter målgång och sen finner man sig plötsligt där på startgärdet igen ;) Och Linnéa har ändå inte stängt dörren för att trots allt åka loppet nån mer gång, när det passar in i Ski Classics-schemat. Vi håller nog en tumme för det, vi!

Anton Järnberg

Text: Emma Busk Winquist
Foto: Gurkburk Media AB